Rapsoliens egenskaber

Bakgaarden.dk Rapsolie Nr. 1

 

Planteolier er sundere end animalske fedtstoffer og nogle planteolier er sundere end andre.

 

Det er en god idé at skifte til en vegetabilsk olie i stedet for smør og fedt. Oliens flerumættede fedtsyrer er livsvigtige på samme måde som vitaminer, og fedt er i det hele taget vigtigt for optagelsen af vitaminer fra tarmen ind i blodet.

Rapsolie

Det er fornuftigt at vælge rapsolie, der er et godt dansk produkt. Ernæringsvirkningerne ved rapsolie er sundere, fordi den har et lavere indhold af de usunde mættede fedtsyre og et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, hvilket gør den hensigtsmæssig, hvis man vil sænke sit kolesteroltal.

Samtidig er rapsolien relativ smagsneutral, hvilket gør den god både til dressinger, stegning og bagning.

Undersøgelser fra Fødevarestyrelsen viser, at de fleste olier kan tåle at blive varmet op, så længe temperaturen ikke er ekstremt høj.

Sundere end det meste andet olie

Faktisk er rapsolie formentlig sundere end de fleste andre spiseolier, hvis man skal tro danske forskere. Den har det samme høje og gavnlige indhold af de flerumættede fedtsyrer som olivenolie, men et endnu lavere indhold af det skadelige mættede fedt.

 

Rapsolie har også et usædvanlig højt indhold af plante-omega-3. (ALA), som vi ikke selv kan danne. Kroppen har brug for to andre omega 3 fedtsyrer, nemlig EPA og DHA, der findes i fiskeolie men dem kan vi selv danner ud fra ALA. Dvs., at med et fornuftigt dagligt indtag af ALA behøver vi ikke fiskeolie.

For øvrigt kan fisk heller ikke selv danne den essentielle ALA, men får den fra plankton og alger i havet og danner så derudfra den EPA og DHA, som er i fiskeolien.

Rapsolie, indhold pr 100 g.

Mættede fedtsyrer 6,8 g

Monoumætt. Fedtsyrer55,5 g

Polyumætt. Fedtsyrer33,3 g

Sum, n-3 fedtsyrer (Omega 3)11,1 g

Sum, n-6 fedtsyrer(Omega 6)22,1 g

Transfedtsyrer, total 0,0 g

Kun få planteolier har så højt et indhold af Omega 3 som raps, hvis olie indeholder ca. 11 %. De vigtigste er hørfrøolie med 55 %, Hampefrøolie med 20 % og soyafrøolie med 8 %.

Rapsolie i kosten med dets høje indhold af Omega-3 er en stor fordel i forhold til hjerte-kar-sygdomme og andre dårligdomme.

 

Copyright © All Rights Reserved